DNS check.iis.se

Johan Webverktyg Leave a Comment

DNSCheck är ett program designat för att hjälpa människor att kontrollera, mäta och förhoppningsvis också bättre förstå hur DNS, domain name system, fungerar. När en domän (även kallad zon) skickas till DNSCheck så kommer programmet att undersöka domänens hälsotillstånd genom att gå igenom DNS från roten (.) till TLD:n (toppdomänen, till exempel .SE) och till slut de DNS-servrar som innehåller information om den specificerade domänen (till exempel iis.se). DNSCheck utför även en hel del andra test, så som att kontrollera DNSSEC-signaturer, att de olika värdarna går att komma åt och att IP-adresser är giltiga.

Om domain name system, DNS

Domain name system (förkortat DNS) skulle kunna kallas Internets ”telefonbok”. Det ser till att läsbara namn på webbsidor (som www.iis.se) kan översättas till de mer svårbegripliga IP-adresser som datorerna behöver för att kommunicera med varandra (i detta fall 212.247.7.229).

Förutom att låta dig surfa på Internet med din webbläsare med hjälp av namn på webbsidor istället för IP-adresser ser DNS även till att din e-post hittar rätt. Med andra ord, ett stabilt DNS är nödvändigt för att de flesta företag ska kunna fungera och arbeta effektivt.

http://dnscheck.iis.se

Leave a Reply